Bezienswaardigheden in Hong Kong

De grootste bezienswaardigheid van Hong Kong is de stad in het algemeen. De vele mensen, de straten, het leven in Hong Kong… het is een geweldige stad waar je je eigenlijk bijna in één groot attractiepark waant. Natuurlijk biedt Hong Kong een aantal leuke, mooie en interessante bezienswaardigheden die je verblijf in Hong Kong extra de moeite waard maken.
Op deze pagina bieden we een overzicht van de vele bezienswaardigheden die je in Hong Kong aantreft.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Hong Kong bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Hong Kong.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Hong Kong
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Hong Kong via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Hong Kong via GetYourGuide

The Peak

Op een hoogte van 552 meter is de Victoria Peak het hoogste punt van Hong Kong Island. Deze berg is een belangrijke toeristische attractie in Hong Kong. Het is de beste plek om te genieten van een mooi uitzicht over Hong Kong Island en Kowloon, mits de weersomstandigheden dit toelaten. Regen, mist en laaghangende bewolking zijn vaak spelbrekers wat betreft het uitzicht. Dat heben wij uit eigen ervaring al meerdere keren mogen ervaren. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Peak Tower. Bovenop het dak van dit hoogstaand stukje architectuur is er een 360 graden panoramaterras dat je een grotendeels vrij uitzocht op de stad biedt. Je moet wel toegang betalen om vanaf hier van het uitzicht te genieten. In de Peak Tower zitten ook een aantal winkels en restaurants.

Uitzicht op Hong Kong vanaf The Peak.

Peak Tram

Bijna net zo spectaculair als de Victoria Peak zelf is de mogelijk weg er naartoe. De Peak Tram is een kabelspoorweg met een totale lengte van 1,4 kilometer die je vanaf het Peak Tram Station naar de Peak Tower vervoert (en terug). Hierbij wordt er een hoogte overbrugd van maar liefst vierhonderd meter. Tijdens de vijf minuten durende rit naar boven rijdt de tram onder een stijgingshoek die tussen de 4 en 27 graden ligt. Het zicht naar buiten is dan ook zeer bijzonder op het moment dat de vele flatgebouwen die je passeert scheef lijken te staan. De tramdienst bestaat sinds het jaar 1888. De huidige tramvoertuigen stammen uit 1989 en vervoeren jaarlijks ongeveer vier miljoen bezoekers.

De Peak Tram

Nathan Road

De drukste straat van Hong Kong is Nathan Road in Tsim Sha Tsui (Kowloon). Deze belangrijke verkeersader is vanaf ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat flink gevuld met taxi’s, bussen, auto’s en voetgangers. Als er één straat in Hong echt aan te duiden is als winkelstraat dan is Nathan Road het wel. De vele neon-reclame’s boven de winkels en ook hoger aan de gevels geven de straat een geweldige sfeer, wat zich vooral uit op het moment dat het donker begint te worden. Het is dan heerlijk om hier gewoon wat rond te lopen en alle bedrijvigheid op straat in je op te nemen. Voor ons is Nathan Road misschien wel het meest representatief voor het hedendaagse Hong Kong.

De drukte van Nathan Road

Clock Tower

Op de zuidelijke kade van Tsim Sha Tsui staat de Clock Tower, een sinds 1990 erkend monument in Hong Kong. Deze klokkentoren heeft een hoogte van 44 meter en bestaat hoofdzakelijk uit rode bakstenen en graniet. De toren was oorspronkelijk gebouwd bij het toenmalige treinstation dat zich hier bevond. Het station is in 1975 verplaatst naar het Hung Hom Sattion, de klokkentoren mocht blijven staan.

Clock Tower

Musea

Hong Kong telt een aantal musea die je een inzicht geven in het leven, de geschiedenis, de kunst en cultuur van Hong Kong. Wie interesse heeft in het bezoeken van een museum die kan het beste één of meerdere van de volgende musea kiezen. Het Hong Kong Museum of History laat je op prachtige wijze kennis maken met de geschiedenis van de stad. Het Hong Kong Science Museum is leuk voor mensen die interesse tonen voor wetenschap en techniek. Bezoekers kunnen een aantal experimenten zelf uitvoeren. Het Hong Kong Museum of Art biedt een enorme collectie aan kunst en kunstnijverheid uit China.

Harbour City

Aan de bootterminals in Kowloon ligt Harbour City, een groot winkelcentrum met daarin kantoren en hotels verwerkt. Het winkelcentrum omvat een ruim winkelaanbod waaronder en aantal luxe boetieks van onder andere Versace, Hugo Boss, Prada en Louis Vuitton. Harbour City is tevens de plek waar de cruiseboten aanmeren die Hong Kong aandoen en van waaruit de veerboot naar Macau vertrekt. De overtocht naar Macau duurt ongeveer een uur.

Tempels

Het boeddhisme neemt een belangrijke plaats in in het leven van de Chinezen. Verspreid over Hong Kong vind je dan ook een redelijk aantal tempels waar men komt om offers te brengen of te bidden. Klein maar wel sfeervol is de Tin Hau-tempel in Temple Street. War betreft ligging zeker indrukwekkender is de tempel behorende bij het Po Lin klooster op Lantau. Als toerist sta je ervan te kijken hoeveel wierook de bezoekers buiten voor de tempel offeren aan hun goden. Met bossen tegelijk wordt de wierook aangestoken. Het levert mooie plaatjes op als je even de tijd neemt om enigszins discreet foto’s te maken.

Bij de vele tempels wordt er volop wierook verbrandt

Big Buddha

Nog indrukwekkender dan het Po Lin klooster zelf is het enorme bronzen Boeddhabeeld dat bij het klooster weggezet is. Met een totale hoogte van 34 meter is het Tian Tan Boeddhabeeld het hoogste Boeddhabeeld ter wereld. Om aan de voet van het beeld te komen moet je eerst 268 treden beklimmen.Dat is in het zomerseizoen als het warm, vochtig en benauwd is een extra pittige klim. Geniet ook zeker even van het uitzicht over het groene landschap dat je van hieruit hebt.

Big Buddha op Lantau Island

Disneyland

Hong Kong Disneyland is de Chinese variant van de welbekende Disneyland parken zoals je die onder andere in Parijs en Orlando vindt. Dit grote pretpark is gelegen op Lantau Island, ten westen van Kowloon en Hong Kong Island. De opzet van het park is vrijwel identiek aan die van de andere Disneylandparken. Het enige wat verschilt is dat deze in Hong Kong ligt. Probeer Disneyland in het weekeinde te ontwijken. Het is dan erg druk in dit pretpark wat de wachttijden bij de attracties niet ten goede komt. De beste manier om Disneyland te bereiken is per MTR. Neem de Tung Chung lLine richting Tung Chung en stap over bij halte Sunny Bay op de Disneyland Resort Line.

Meer info lees je op de website van Disneyland Hong Kong

De entree van pretpark Disneyland Hong Kong

Aberdeen

De wijk Aberdeen ligt aan de zuidkust van het eiland Hong Kong. De haven van Aberdeen wordt omringt door wolkenkrabbers terwijl in het water de enorme jonkerhaven te vinden is. Een leuke manier om Aberdeen te ontdekken is door middel van een rondvaart op een sampan. Zo’n tocht voert je langs de jonkers, de vissersboten en de enorme drijvende Jumborestaurants. Hier heb je een klein beetje het gevoel dat je terug in de tijd gereisd bent.

Een drijvend restaurant in Aberdeen

Ocean Park

Een combinatie van aquarium, dierentuin en attractiepark, dat is Ocean Park in één zin. Het park ligt aan de zuidkant van Hong Kong Island en is alle dagen geopend. Bij serieus slechte weersomstandigheden kunnen er attracties vanwege veiligheidsoverwegingen gesloten worden. Dé attractie van Ocean Park zijn de twee reuzenpanda’s die hier leven.

Ocean Park is een ideale dagbesteding als je met kinderen naar Hong Kong reist. Zij zullen zich hier prima vermaken, maar ook voor de volwassenen is er voldoende te zien en te doen om zich niet te vervelen. Als je wilt kun je ook overnachten op een steenworp afstand van het park. Het Hong Kong Ocean Park Marriott Hotel is een prachtig resort dat op enkele minuten lopen van het park ligt.

Meer info lees je op de website van Ocean Park

Reuzenpanda in Ocean Park

Stranden

Hong Kong is meer dan een stad alleen. Hong Kong telt prachtige natuurgebieden en ook prachtige stranden. Een populair strand is die van Repulse Bay. Deze baai ligt op ongeveer een half uur rijden van het centrum van Hong Kong. Naast een fraai zandstrand met rustig kabbelend zeewater vind je hier ook enkele staaltjes van hoogwaardige architectuur. Beroemd is het appartementencomplex met het gat erin. Dit gebouw heet ‘The Repulse Bay’. Het gat is vanwege feng shui aangebracht. Het gebouw won in 1989 de jaarlijkse Hong Kong Institute of Architects Award.

Avenue of Stars

De Avenue of Stars is de Hong Kong variant van de Walk of Fame in Hollywood. Het is aan wandelboulevard aan de zuidkant van Kowloon, aan Victoria Harbour. Behalve allerlei beelden en sterren die gewijd zijn aan de helden van de filmindustrie in Hong Kong biedt deze plek ook een fabelachtig uitzicht over de skyline van Hong Kong Island. Iedere avond om 20:00 uur is dit ook dé plek om de licht- en geluidshow ‘A Symphony of Lights’ te bewonderen.

De Avenue of Stars

Kowloon Park

Hong Kong telt meerdere parken die een dubbele functie kennen. Ten eerste zorgen de parken voor het nodige groen in de metropool Hong Kong. Ten tweede hebben de parken vooral ook een recreatieve functie. In het park komt men om te te genieten van natuur en dieren, te lezen, vrienden te ontmoeten en te sporten. In Kowloon is het Kowloon Park één van de drukstbezochte parken. Vooral op zondag kan het in dit gevarieerde park erg druk zijn als complete Chinese families massaal naar het park te komen om van hun vrije dag te genieten.

Ook voor toeristen is het park een fijne plek om jezelf eventjes te onttrekken aan de drukte die zich rond het park afspeelt. Omdat het park vrijwel parallel loopt met de levendige Nathan Road is het een prima alternatief om doorheen te wandelen op weg naar de verschillende bezienswaardigheden in Hong Kong.

Kowloon Park

Stanley

In het zuidoosten van Hong Kong Island ligt Stanley. Dit dorp is vooral populair onder de Chinezen die in de stad wonen. Zij komen hier vooral tijdens de weekeindes en feestdagen om te genieten van de meer relaxte, bijna mediterrane sfeer die er in Stanley hangt. De Stanley Market wordt in veel gidsen genoemd als dé plek om lekker op koopjes te gaan jagen. In de praktijk kun je veel van de hier aangeboden producten in het centrum van Hong Kong goedkoper aanschaffen.

Stanley

Temple Street Market

De avondmarkt van Temple Street is ‘s avonds het meest levendige plekje van Hong Kong. Vanaf een uur of vijf ‘s middags verandert Temple Street in één grote aaneenschakeling van marktkramen en eetstalletjes. Als je echt Chinees wilt eten moet je hier zeker een keer naartoe gaan. Hier kun je voor weinig geld van heerlijke Aziatische gerechten genieten zoals Chinees fondue, noodels, eend en Chilli Crab. Dit is veruit de beste plek in Hong Kong om van streetfood te genieten. Zelf eten we hier regelmatig als we in Hong Kong zijn. De markt blijft tot in de nacht heerlijk druk.

De beroemde Temple Street Night Market

Star Ferry

De veerboten van de Star Ferry vormen al jarenlang de leukste verbinding tussen Kowloon en Hong Kong Island. Voor het luttele bedrag van ongeveer 30 to 40 eurocent kun je een oversteek over het water van Victoria Harbour maken. Tijdens de overtocht heb je een fraai uitzicht over beide oevers en op de boten die er varen. Je kunt natuurlijk ook de metro pakken om tussen Kowloon en Hong Kong Island te reizen, maar dit is vele malen leuker. Wij nemen de metro alleen maar als we haast hebben.

Alles over de Star Ferry lees je op hun website

Maak een uitstap naar Macau

Vanuit Hong Kong kun je in slechts een uur naar Macau varen. Dit is net als Hong Kong een Speciale Administratieve Regio van China. Macau is een mengelmoes van Portugese en Chinese cultuur waar een flink vleugje Las Vegas aan toegevoegd is. De vele casino’s in Macau trekken jaarlijks miljoenen Chinezen en andere gasten naar Macau. Hier kun je naar hartelust gokken maar ook genieten van de vele bezienswaardigheden en de aparte mix tussen koloniale Portugese architectuur met soms wanstaltige bouwwerken waar de enorme casino’s in verwerkt zitten.

Op deze Macau pagina vind je veel Macau info en tips

De casino's van Macau