Hong Kong reisinformatie

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Hong Kong reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Hong Kong. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Hong Kong-sites en in reisgidsen over Hong Kong.

Hong Kong bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Hong Kong kom je hoogstwaarschijnlijk tijd tekort om alle interessante wijken en bezienswaardigheden te bezoeken. Het maken van een goede selectie is daarom handig.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Hong Kong op een rijtje gezet:
Hong Kong bezienswaardigheden top 10

 

Douane & documenten
Hong Kong mag je binnen indien je in het bezit bent van een geldig paspoort dat bij binnenkomst nog minstens zes maanden geldig is. Je moet voor aankomst een formulier invullen met daarop jouw gegevens, hoe je Hong Kong inkomt (vluchtnummer) en je verblijfplaats in Hong Kong. Bij de paspoortcontrole krijg je een inreisvisum in je paspoort gestempeld en het achterste deel van het ingevulde formulier wordt in je paspoort gestopt. deze heb je weer nodig als je Hong Kong verlaat. Je mag Hong Kong binnen voor een aaneengesloten periode van maximaal 90 dagen.
Houd er rekening mee dat als je vanuit China naar Hong Kong reist en weer terug wilt naar China je een tweede visum voor China nodig hebt of een multiple entry visa. Zodra je vanuit China naar Hong Kong reist verlaat je douanetechnisch China en wordt terugkomst in China als een nieuwe aankomst gezien.

Drinkwater
Het kraanwater in Hong Kong zou volgens de site van het Hong Kong Tourism Board voldoen aan de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie. Je zou het leidingwater daarom zonder gezondheidsrisico's moeten kunnen drinken. Wel zouden verouderde leidingen een probleem kunnen vormen. Er zouden in slechte verweerde leidingen roestdeeltjes het water terecht kunnen komen. In de betere en moderne hotels zou dat probleem niet moeten spelen, maar mogelijk wel in de oudere appartementengebouwen in Hong Kong. Als toerist zul je daar niet zo snel mee te maken krijgen. Wie honderd procent op safe wil spelen die kan ervoor kiezen flessen mineraalwater te kopen.

Drugs
Het invoeren, bezitten, verhandelen en gebruiken van drugs is ten strengste verboden in Hong Kong. Wie hierop betrap wordt riskeert een hoge gevangenisstraf.

Elektriciteit
In Hong Kong is het voltage gelijk aan dat in Nederland: 220-240 wisselstroom. Op de meeste plekken zul je de maken krijgen met de Britse stopcontacten, waarbij je een stekker nodig hebt met drie rechthoekige pinnen. In steeds meer hotels zie je echter hybride stopcontacten verschijnen, waarbij ook onze Europese stekkers gewoon passen. Wie op zeker wil spelen die kan het beste een reisstekker meenemen naar Hong Kong.

Feestdagen
Hong Kong kent diverse feestdagen, feesten en evenementen. Zo zijn er een aantal Chinese feesten die op variabele data vallen, omdat ze gebaseerd zijn op de Chinese maankalender. Dit zijn Chinees Nieuwjaar, het Gravenfeest, de Geboortedag van Boeddha, het Drakenbootfeest , het Midherfstfeest en het Feest van de Dubbele Negen.

Een overzicht van algemene feestdagen in Hong Kong:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
1 juli - Dag van de stichting van de SAR Hong Kong
25 december - eerste kerstdag
26 december - tweede kerstdag
variabel - Goede Vrijdag
variabel - Pasen (2 dagen)

Fooien
Bij restaurants en bars is het geven van fooien niet gebruikelijk. Daarvoor in de plaats wordt er bovenop de rekening een servicecharge van 10% berekend. In het geval dat deze er niet op staat is een fooi van tien procent juist wél op zijn plaats. Als je met ene creditcard betaalt dan zul je op de creditcardslip wel een mogelijkheid zien om een extra bedrag bij ‘tip’ of ‘gratuity’ in te vullen. Het zijn vooral vestigingen van Amerikaanse ketens (hotels en restaurants) die de toeristen hiermee op een verkeerd spoor zetten.
Bij taxichauffeurs is het gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden. Voor kamermeisjes laat je een fooi van 10 tot 20 HK dollar per dag achter op de kamer. Kruiers verwachten een fooi van 10 tot 20 HK dollar per koffer/tas.

Geld
Het wettige betaalmiddel in Hong Kong is de Hong Kong Dollar (HK $). Je kunt geld direct uit de vele geldautomaten in Hong Kong pinnen of wisselen bij de vele wisselkantoren die je verspreid over Hong Kong aantreft. Wie met creditcard wil betalen moet er rekening mee houden dat dat niet overal kan. Zo zul je bij de vele eettentjes en marktkramen in Temple Street tevergeefs proberen te betalen met je visa of mastercard. Cash geld is wat regeert bij de goedkopere plekken. In de wat meer chique restaurants en winkels is het betalen met creditcard over het algemeen geen enkel probleem.

Internet/wifi
Je hebt geen databundel op je mobiele telefoon nodig om te kunnen internetten. Er zijn voldoende plekken in Hong Kong waar je gratis gebruik kunt maken van internet via W-Lan (WIFI). Wel zul je je vaak eenmalig moeten registreren om gebruik te maken van de dienst. In hotels is er tegenwoordig ook op grote schaal draadloos internet beschikbaar voor de gasten. Steeds meer wordt daarbij het hele gebouw (dus ook alle kamers) gedekt door het wifi-netwerk. Sommige hotels vragen geld voor de internetverbinding, echter het gros van de hotels biedt internet tegenwoordig gratis aan.

Kleding
Het kleden als toerist (zomerse jurkjes, korte broeken, t-shirts, slippers) is in Hong Kong geen probleem. Houd er wel rekening mee dat in sommige religieuze plekken de schouders en knieën bedekt dienen te zijn. In restaurants wordt er verwacht dat je je minstens ‘smart casual’ kleedt. Dus geen korte broek en geen teenslippers. Wel een lange broek voor de mannen en liefst iets men een kraagje erop (mag ook een polo zijn).

Roken
Het opsteken van een sigaret, sigaar of pijp wordt steeds meer uit het dagelijks leven in Hong Kong verbannen. In openbare gebouwen, restaurants, bars, openbaar vervoer, parken, kantoren maar ook steeds meer op straat is roken verboden. Op de stoep staat dan aangegeven dat er in een bepaald stuk niet gerookt mag worden. Op overtreding van het rookverbod staan vrij pittige geldboetes.

Taal
Nadat Hong Kong jarenlang onder Brits bestuur heeft gestaan is Engels nog steeds een officiële taal in Hong Kong. Mandarijn en Kantonees zijn de andere twee officiële talen van Hong Kong. wat je merkt is dat na de overdracht van Hong Kong aan China in 1997 het Mandarijn langzaam aan steeds meer het Engels verdringt. Dat zie je in publicaties, op borden en hoor je ook op straat. Het aantal mensen dat goed Engels spreekt neemt in Hong Kong in tegenstelling tot de meeste landen ter wereld iets af. Toch zul je je als toerist met Engels over het algemeen prima kunnen redden in Hong Kong.

Tijdsverschil
Hong Kong ligt in de tijdzone UTC+8. Dat betekent dat het in de winter in Hong Kong 7 uur later is dan in Nederland. Omdat Hong Kong geen zomertijd kent bedraagt het tijdsverschil vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober 6 uur in plaats van 7 uur.

Veiligheid
Hong Kong behoort tot de meest veilige grote steden ter wereld. De kans om slachtoffer te worden van een misdaad ligt hier ruim onder het gemiddelde. Waar je zoals overal wel op moet letten is op zakkenrollers. Zeker in de drukte ben je een gemakkelijk slachtoffer. Zakkenrollers slaan het liefste toe in metro’s, bussen en op markten.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Hong Kong vind je veel aanvullende informatie over Hong Kong.

Meer info over Hong Kong

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Hong Kong:
5x zien & doen in Hong Kong
Hong Kong informatie

Hong Kong tips
Hong Kong toerisme
Hong Kong weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy