Reizen naar Hong Kong

Een reis naar Hong Kong vanuit Nederland begint altijd met een vliegreis. De meeste Nederlandse toeristen vliegen vanuit Amsterdam, Brussel of n van de Duitse vliegvelden net over de grens naar Hong Kong. Dat kan rechtstreeks, zoals met de KLM of Cathay Pacific, of met een overstap in bijvoorbeeld Parijs, Frankfurt of Londen. Een vlucht met overstap kn voordeliger zijn, maar hoeft dat niet per definitie te wezen. Zo gelden er bijvoorbeeld tijdens de KLM Werelddealweken vaak extra voordelige prijzen voor vliegtickets naar Hong Kong.

Hong Kong bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Hong Kong kom je hoogstwaarschijnlijk tijd tekort om alle interessante wijken en bezienswaardigheden te bezoeken. Het maken van een goede selectie is daarom handig.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Hong Kong op een rijtje gezet:
Hong Kong bezienswaardigheden top 10

 

Met het vliegtuig naar Hong Kong

Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Hong Kong duurt een kleine elf uur. De vliegtijd richting Nederland is meestal een half uur tot een uur langer. Dit wordt veroorzaakt door de altijd aanwezige tegenwind op vlieghoogte, waardoor het vliegtuig een lagere cruisesnelheid aanhoudt. Vliegen naar Hong Kong kun je zowel in de economy class als in de duurdere business class, waarbij je comfortabeler zit aan boord van het vliegtuig.

Tot 6 juli 1998 arriveerde je in Hong Kong op luchthaven Kai Tak. Deze luchthaven lag in de stad in Kowloon en gold op dat moment als 6e meest gevaarlijke vliegveld ter wereld. Je landde als het ware tussen het wasgoed van de bevolking in. Inmiddels is deze luchthaven vervangen door het vaak geprezen vliegveld Chep Lak Kok. Deze drukke moderne luchthaven ligt op het kunstmatige eiland Chep Lak Kok, ten noorden van het eiland Lantau. In vrijwel alle opzichten is dit nieuwe Hong Kong International Airport een verbetering op het oude vliegveld. Piloten die moeten landen hebben in ieder geval geen last meer van zweethanden vanwege de lastige landing. Voor passagiers heeft het nieuwe vliegveld n nadeel: de afstand tot de stad. In veel gevallen zullen zowel reistijd als reiskosten hoger zijn dan tijdens de oude situatie.

Aankomst op Hong Kong International Airport

Voor aankomst op de luchthaven moet je een landingskaart invullen. Deze krijg je in het vliegtuig ongeveer een uur tot anderhalf uur voor landing uitgereikt. Voordat je bij de paspoortcontrole aankomt kun je nog belastingvrije aankopen doen. De paspoortcontrole waar je recht op af loopt is voor ingezetenen van Hong Kong. Voor buitenlanders bevinden de hokjes met beambten zich aan de linker- en rechterkant. Bij aankomst in Hong Kong krijg je een stempel in je paspoort die je recht geeft op 90 dagen toegang tot Hong Kong. Houders van een Nederlands paspoort hebben geen visum nodig.
Als je nog geld wilt wisselen of geld wilt pinnen (wel net zo handig als je Hong Kong dollars nodig hebt voor taxi of ander vervoer) dan kun je dat doen vlak voordat je de uitgang na de douanecontrole neemt. De geldautomaat zit links achter de wisselbalie.

Vervoer vanaf het vliegveld

Er zijn verschillende manieren om vanaf de luchthaven naar de eindbestemming in Hong Kong te reizen. Het handigste is in veel gevallen de taxi: je stapt in en de taxichauffeur levert je op ieder gewenst adres af. Zorg er wel voor dat je je adres ook in het Chinees op papier hebt staan, want niet iedere taxichauffeur spreekt/begrijpt Engels. Taxis horen op basis van een taximeter de ritprijs te berekenen. Een taxi is niet de goedkoopste manier. Dat geldt echter op zoveel bestemmingen. Bij drukte op de weg is een taxi ook niet altijd de snelste manier om naar je hotel te reizen.

Vanaf het vliegveld kun je in 20 minuten met de Airport Express naar Kowloon of in 24 minuten naar Hong Kong Island reizen. Bij aankomst kun je met een gratis pendelbus door naar je hotel, mits jouw hotel in de route zit. Anders kun je doorreizen per taxi (vanaf Kowloon Station) of verschillende vormen van vervoer vanaf het station op Hong Kong Island.

Een goedkoper alternatief voor de Airport Express is met de MTR (Mass Transit Railway). Je zou vanaf Tung Chung met deze lokale metro kunnen reizen. Je moet dan echter wel eerst per bus naar MTR station Tung Chung reizen. Het is de vraag of je dat wel wilt met je bagage en na een waarschijnlijk vermoeiende vlucht.
Met de bus kun je ook naar Hong Kong reizen. De prijs is afhankelijk van je eindbestemming. Pluis goed van tevoren uit welke busroute het beste zou schikken. Kijk ook goed wat de reistijd zou zijn. De bus zal in veel gevallen wat betreft tijd de minst gunstige manier zijn om naar je hotel te reizen.

Aankomst per boot

Een relatief klein deel van de bezoekers aan Hong Kong komt per boot aan. Dat kan een cruiseschip zijn die Hong Kong aandoet of een veerboot vanuit Macau of China. Veerboten arriveren bij de Ferry Pier op Hong Kong Island of bij de China Pier op Tsim Sha Tsui. Van daaruit kun je per openbaar vervoer naar je eindbestemming in Hong Kong gaan. Cruiseboten leggen aan bij de Ocean Terminal bij Harbour City in Tsim Sha Tsui. Passagiers die van boord gaan komen meteen terecht in het winkelparadijs van Hong Kong. Mensen die vanuit China naar Hong Kong reizen moeten er rekening mee houden dat ze twee visa voor China nodig hebben. Zodra ze China verlaten hebben is het eerste visum niet meer geldig en is er een nieuw visum nodig om China terug in te gaan.

Overnachten

Het aanbod van hotels is enorm in Hong Kong. Er zit wel veel verschil in kwaliteit en prijs van de hotelkamers. De meest luxe hotels zijn in Hong Kong voor velen onbetaalbaar. Prijzen van 400 tot 700 euro per nacht voor een kamer in de prestigieuze vijfsterrenhotels van Hong Kong zijn meer regel dan uitzondering. Aan de onderkant van de markt zijn er helaas nog te veel accommodaties die naar westerse maatstaven gewoonweg niet goed zijn.
Gelukkig is er vooral in Tsim Sha Tsui een toenemend aanbod van vrij vriendelijk geprijsde hotels in het midden- en luxe segment. Via booking.com kun je hotels in Hong Kong zoeken en boeken. Ook lees je er wat andere gasten van de hotels vinden.

Meer info over Hong Kong

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Hong Kong:
5x zien & doen in Hong Kong
Hong Kong informatie

Hong Kong tips
Hong Kong toerisme
Hong Kong weer & klimaat

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy