Het weer in Hong Kong

Reizigers naar Hong Kong krijgen te maken met een warm zeeklimaat, dat in de zomermaanden veel tropische trekjes kent. Het weer in Hong Kong kent duidelijk seizoenen, die stuk voor stuk redelijk onvoorspelbaar verlopen. Vooral op het gebied van bewolking en neerslag kan het weer in Hong Kong erg wispelturig zijn. Voor toeristen is het daarom lastig te plannen welke activiteiten ze op welke dag moeten plannen. Voor sommige bezienswaardigheden zoals de Victoria Peak is goed weer bijna een must.

Hong Kong bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Hong Kong kom je hoogstwaarschijnlijk tijd tekort om alle interessante wijken en bezienswaardigheden te bezoeken. Het maken van een goede selectie is daarom handig.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Hong Kong op een rijtje gezet:
Hong Kong bezienswaardigheden top 10

 

Milde winter

De seizoenen lopen gelijk met die van ons. De winterperiode is van december tot en met februari. Winter in Hong Kong betekent geen sneeuw of vorst, maar wel lagere temperaturen dan de rest van het jaar. Zo ligt de maximumtemperatuur gemiddeld tussen de 15 en 25 graden. Soms kan het iets warmer worden, een koelere dag is ook mogelijk. Wel haalt het kwik ieder etmaal de dubbele cijfers. Omdat de zon niet krachtig genoeg is in de winter is er een redelijke kans dat bewolking de hele dag boven Hong Kong blijft hangen. Dit zorgt voor aanzienlijk lagere temperaturen, een somber weerbeeld en slechte weersomstandigheden om mooie fotos te maken.

Aangenaam voorjaar

Hong Kong kent een vrij kort voorjaar. Vanaf maart gaan de temperaturen geleidelijk omhoog om in mei al gemiddeld rond de tropische grens van 29-30 graden uit te komen. Het aantal zonnige dagen neemt toe, maar ook het aantal dagen dat er neerslag valt. Je merkt tevens dat de relatieve luchtvochtigheid langzaam toeneemt, waardoor het vooral in mei als snel benauwd aan kan voelen. Het voordeel van het voorjaar is dat het zeewater nog niet zover opgewarmd is dat het tropische stormen of tyfoons kan veroorzaken.

Hete zomer

De zomermaanden zijn heet, vochtig en drukkend. Het kwik loopt in de maanden juni, juli, augustus en september vrijwel iedere dag op naar dertig graden Celsius of nog hoger. Net als in echte tropische gebieden is er wel een limiet op de haalbare temperatuur. Waardes van veertig graden Celsius worden eigenlijk nooit gehaald. Op de allerwarmste dagen stijgt de temperatuur naar op zijn hoogst 35 graden, mogelijk nog n graad hoger maar dan heb je het al over recordwarmte. De relatieve luchtvochtigheid van gemiddeld 81-82 procent zorgt ervoor dat het erg benauwd aanvoelt. De zomermaanden zijn overigens zowel de meest zonnige als de meest natte maanden van het jaar.

Heerlijk najaar

De maanden oktober en november zijn over het algemeen heerlijk. Het orkaanseizoen loopt op haar eind, de kans op regen neemt snel af en de temperatuur is nog zeer aangenaam. Deze twee maanden zijn ook nog eens vrij zonnig. Omdat de relatieve luchtvochtigheid ook daalt in dit seizoen voelt het de meeste dagen heerlijk aan. Als er een slechte dag tussen zit dan kan het nog wel vrij hard regenen. De kans op een langere periode met onbestendig weer is echter vrij laag.

Tyfoons

Boven warm zeewater kunnen er sterke tropische depressies ontwikkelen, die uit kunnen groeien tot tropische stormen of zelfs orkanen. Deze worden hier tyfoons genoemd. Het seizoen waarin er kans is op dergelijke weersomstandigheden in Hong Kong loopt van mei tot begin november. De grootste kans op slecht weer vanwege een tropische depressie is echter het hoogst in de periode half juni tot half oktober.

Klimaattabel Hong Kong

 

gemiddelde maximum
temperatuur
(C)

gemiddelde
minimum
temperatuur
(C)
gemiddeld aantal uren
zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur
(C)
januari 19 14 5 6 25 mm 20
februari 19 14 4 10 54 mm 20
maart 21 17 4 11 82 mm 22
april 25 21 4 12 175 mm 23
mei 29 24 5 16 305 mm 26
juni 30 26 6 19 456 mm 28
juli 31 27 7 18 377 mm 29
augustus 31 26 7 17 432 mm 29
september 30 25 6 15 328 mm 28
oktober 28 23 6 8 101 mm 27
november 24 19 6 6 38 mm 24
december 20 15 6 4 27 mm 22
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

 

Beste reistijd

Vanwege de hitte en de kans op heftige tropische stormen en regenbuien zouden we de periode juni tot en met september vermijden om Hong Hong te bezoeken. Als je een beetje pech hebt zit je tijdens een reis van een paar dagen alleen maar vanuit je hotelkamer naar buiten te kijken in de hoop dat de regen eens ophoudt. De eerste maanden van het jaar zijn aanzienlijk droger en koeler, echter ook niet zo zonnig. Wie in de eerste helft van het jaar wil gaan die kan het beste zich richten op eind april, begin mei. Het is dan in ieder geval warm en de kans op langere periodes met regen is nog niet te groot.

Beter is het echter om te wachten tot het najaar. Vanaf oktober verbetert het weer snel. Het aantal regendagen neemt snel af en de zon laat zich nog steeds geregeld zien. De temperaturen liggen over het algemeen dan rond zeer aangename zomerse waardes, zo tussen de 23 en 30 graden met soms een enkele uitschieter boven de dertig graden. Houd er wel rekening mee dat de bezettingsgraad van hotels in deze periode ook wat hoger ligt. Het is daarom belangrijk tijdig te boeken.

Chinees Nieuwjaar

Het Chinese Nieuwjaar wordt ook in Hong Kong uitbundig gevierd. Hong Kong behoort zelfs tot de plekken op de wereld waar dit feest het meest uitbundig gevierd wordt. Beroemd is de jaarlijkse Nieuwjaarsparade en het prachtige vuurwerk dat boven Victoria Harbour afgestoken wordt. Veel Chinezen zijn dan een hele week vrij. De viering van het Chinees Nieuwjaar valt niet gelijk met onze Oud&Nieuw-viering. De datum varieert per jaar, maar valt wel altijd in de maanden januari of februari.
Tijdens deze driedaagse viering van het nieuwe jaar is het extra druk in Hong Kong. Dat betekent dat het lastiger is om een hotelbed te krijgen, dat de vluchten vaak al vroeg vol zitten en dat de prijzen voor vliegtickets en hotelkamers flink op kunnen lopen.

Meer info over Hong Kong

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Hong Kong:
5x zien & doen in Hong Kong
Hong Kong informatie

Hong Kong tips
Hong Kong toerisme
Hong Kong weer & klimaat

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy