Het weer in Hong Kong

Reizigers naar Hong Kong krijgen te maken met een warm zeeklimaat, dat in de zomermaanden veel tropische trekjes kent. Het weer in Hong Kong kent duidelijk seizoenen, die stuk voor stuk redelijk onvoorspelbaar verlopen. Vooral op het gebied van bewolking en neerslag kan het weer in Hong Kong erg wispelturig zijn. Voor toeristen is het daarom lastig te plannen welke activiteiten ze op welke dag moeten plannen. Voor sommige bezienswaardigheden zoals de Victoria Peak is goed weer bijna een must.Milde winters

De seizoenen lopen gelijk met die van ons. De winterperiode is van december tot en met februari. Winter in Hong Kong betekent geen sneeuw of vorst, maar wel lagere temperaturen dan de rest van het jaar. Zo ligt de maximumtemperatuur gemiddeld tussen de 15 en 25 graden. Soms kan het iets warmer worden, een koelere dag is ook mogelijk. Wel haalt het kwik ieder etmaal de dubbele cijfers. Omdat de zon niet krachtig genoeg is in de winter is er een redelijke kans dat bewolking de hele dag boven Hong Kong blijft hangen. Dit zorgt voor aanzienlijk lagere temperaturen, een somber weerbeeld en slechte weersomstandigheden om mooie foto’s te maken.

Aangenaam voorjaar

Hong Kong kent een vrij kort voorjaar. Vanaf maart gaan de temperaturen geleidelijk omhoog om in mei al gemiddeld rond de tropische grens van 29-30 graden uit te komen. Het aantal zonnige dagen neemt toe, maar ook het aantal dagen dat er neerslag valt. Je merkt tevens dat de relatieve luchtvochtigheid langzaam toeneemt, waardoor het vooral in mei als snel benauwd aan kan voelen. Het voordeel van het voorjaar is dat het zeewater nog niet zover opgewarmd is dat het tropische stormen of tyfoons kan veroorzaken.

Hete zomers

De zomermaanden zijn heet, vochtig en drukkend. Het kwik loopt in de maanden juni, juli, augustus en september vrijwel iedere dag op naar dertig graden Celsius of nog hoger. Net als in echte tropische gebieden is er wel een limiet op de haalbare temperatuur. Waardes van veertig graden Celsius worden eigenlijk nooit gehaald. Op de allerwarmste dagen stijgt de temperatuur naar op zijn hoogst 35 graden, mogelijk nog één graad hoger maar dan heb je het al over recordwarmte. De relatieve luchtvochtigheid van gemiddeld 81-82 procent zorgt ervoor dat het erg benauwd aanvoelt. De zomermaanden zijn overigens zowel de meest zonnige als de meest natte maanden van het jaar.

Het weer en de beste reistijd voor Hong Kong

Heerlijk najaar

De maanden oktober en november zijn over het algemeen heerlijk. Het orkaanseizoen loopt op haar eind, de kans op regen neemt snel af en de temperatuur is nog zeer aangenaam. Deze twee maanden zijn ook nog eens vrij zonnig. Omdat de relatieve luchtvochtigheid ook daalt in dit seizoen voelt het de meeste dagen heerlijk aan. Als er een slechte dag tussen zit dan kan het nog wel vrij hard regenen. De kans op een langere periode met onbestendig weer is echter vrij laag.

Tyfoons

Boven warm zeewater kunnen er sterke tropische depressies ontwikkelen, die uit kunnen groeien tot tropische stormen of zelfs orkanen. Deze worden hier tyfoons genoemd. Het seizoen waarin er kans is op dergelijke weersomstandigheden in Hong Kong loopt van mei tot begin november. De grootste kans op slecht weer vanwege een tropische depressie is echter het hoogst in de periode half juni tot half oktober.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Hong Kong zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Hong Kong. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Hong Kong

Bewolking kan het uitzicht flink verpesten