Winkelen in Hong Kong

Een reis naar Hong Kong stond vroeger gelijk aan de nieuwste elektronica kopen tegen voor Europese begrippen aantrekkelijke prijzen. Deze tijden zijn al lang vervlogen. Vaak zijn populaire artikelen zoals laptops, fotocamera’s, smartphones en andere elektronica niet goedkoper of zelfs duurder dan in Nederland. De globalisering van prijzen wereldwijd heeft ervoor gezorgd dat het aantal winkelparadijzen wereldwijd sterk afgenomen is. Wat nog wel interessant kan zijn in Hong Kong is het aanschaffen van een op maat gemaakt pak of het kopen van typisch Chinese souvenirs. Winkelen in Hong Kong doe je dan ook niet meer voor de goedkope prijzen maar voor de beleving.



Markten

Hong Kong telt een vrij groot aantal markten, waarvan er een paar geschikt zijn voor toeristen. Dé toeristische markt van Hong Kong is wat ons betreft de avondmarkt van Temple Street. Deze markt wordt dagelijks gehouden in het Jordan-deel van Temple Street, in Ya Ma Tei. Op de markt kun je kleding, souvenirs, tassen, sieraden, schilderijen, horloges en speelgoed kopen. Toegevoegde waarde wordt geboden door de vele eettentjes die er verspreid over de markt te vinden zijn. Liefhebbers van ‘streetfood’ moeten ‘s avonds echt een keer gaan eten op de Temple Street Night Market. Ongeveer vijfhonderd meter verderop wordt overdag de Jademarkt gehouden. Naast allerlei producten van jade (kun jij de nep-jade van de echte onderscheiden?) is de jademarkt steeds meer aan het veranderen in een normale markt waar je bijvoorbeeld souvenirs, sieraden en lederwaren koopt. Aan de noordkant van Yau Ma Tei wordt vanaf het middaguur tot tegen middernacht de Ladies Market gehouden. Dit is geen markt waar vrouwen verkocht worden, maar een markt met artikelen vóór de vrouwen. De ‘merkkleding’ die je hier tussen de merkloze producten ziet is vrijwel gegarandeerd nep.

In Stanley, in het zuidoosten van Hong Kong Island, wordt de in Hong Kong beroemde Stanley Market gehouden. Het aanbod is vergelijkbaar aan wat je op de avondmarkt van Temple Street koopt en de prijzen liggen eigenlijk zelden lager. Als je in Stanley bent kun je deze markt zeker meepikken, maar wat ons betreft is het niet de moeite waard om er speciaal voor naar Stanley te reizen.

Een markt in Hong Kong

Winkelgebieden

Je kunt eigenlijk bijna nergens in Hong Kong lopen zonder winkels te zien. Het lijkt wel of er in iedere hoek en in ieder straatje wel iets verkocht wordt. Neem dit niet zo letterlijk als het geschreven staat. Wat we aan willen geven is dat je vrijwel overal wel iets van een winkel of een kraampje ziet. Als je echt wilt gaan shoppen dan ga je niet lukraak door de stad lopen. Nee, dan wil je weten in welke straten, buurten en winkelcentra je het beste kunt zijn om te winkelen.

De beste winkelgebieden in Hong Kong zijn:

Tsim Sha Tui, Kowloon: een leuke mix van luxe shops, authentieke winkeltjes en specialistische shops.

Central, Hong Kong Island: in het zakendistrict van Hong Kong vind je een aantal moderne shopping malls en de boetieks en flagstore winkels van de dure merken.

Causeway Bay, Hong Kong Island: dit deel van Hong Kong laat eigenlijk een doorsnede zien van alles wat Hong Kong op het gebied van winkelbeleving te bieden heeft. Denk aan kleine shops, kraampjes waar je af kunt dingen, betaalbare warenhuizen en aantrekkelijke winkelcentra.

Sham Shui Po, Kowloon: de beste plek om elektronica en gadgets te kopen. Voor computers en accessoires moet je hier bij Golden Computer Arcade zijn. In het negen verdiepingen tellende Dragon Centre moet je ook zeker even een kijkje nemen.

Winkelgebieden in Hong Kong

Shopping malls

Het aanbod van winkelcentra is enorm in Hong Kong. Je redt het nooit om alle winkelcentra van de stad in één dag te bezoeken. Dat moet je niet willen ook. De stad heeft immers zoveel leuks te bieden dat het zonde zou zijn om je alleen maar te focussen op het winkelen. Er zijn een aantal winkelcentra die het vermelden waard zijn. Landmark op Hong Kong Island wordt als het beste winkelcentrum van de stad beschouwd. Twee andere toppers op Hong Kong Island zijn Times Square, dat één van de drukste winkelcentra is vanwege het mode-aanbod, en de de aan Hennessy Road gelegen Pacific Place. Daar draait het vooral om middenklasse en luxere winkels.

De twee beste shopping malls in Kowloon zijn naar onze mening Festive Walk en Harbour City. Op het moment dat Festive Walk in 1998 geopend werd was het het grootste winkelcentrum van Hong Kong. Die status is de 220 winkels tellende mall inmiddels verloren. Het blijft wel één van de fijnste winkelcentra om te gaan rondneuzen naar interessante en mooie dingen om te kopen. Harbour City is een stuk ouder. Dit in het zuiden van Kowloon gelegen winkelcentrum stamt uit 1966. Er hebben daarna wel meerdere uitbreidingen en renovaties plaatsgevonden, waardoor Harbour City nog steeds tot de beste winkelcentra van Hong Kong behoort.

Winkelcentra in Hong Kong

Uitverkoop

In Hong Kong is het twee keer per jaar uitverkoop. De ‘winter sales’ beginnen rond kerstmis en duren tot in februari. Vooral tegen het Chinees Nieuwjaar vind je veel goede koopjes in Hong Kong. In de zomer is de tweede uitverkoopperiode. Deze uitverkoop begint in de loop van juli en duurt tot begin september. De beste koopjes krijg je tegen het einde van de uitverkoop, omdat de prijzen dan het laagste zijn. Het aanbod is op dat moment wel flink gekrompen. Het zijn vooral de grotere winkels en de warenhuizen die aan de uitverkoop doen. Winkels met een assortiment dat niet seizoensgevoelig is doen amper mee met het aanbiedingsgeweld dat je om de oren vliegt tijdens de sales.

Openingstijden

Winkelen in Hong Kong kun je eigenlijk 24 uur per dag. Dat betekent niet dat alle winkels het hele etmaal gesloten zijn, maar wie bijvoorbeeld iets te eten of drinken wil kopen die vindt met name in Kowloon altijd wel iets wat open is. De meeste winkels en winkelcentra zijn vanaf een uur of tien ‘s morgens tot rond 21 of 22 uur ’s avonds geopend. Veel winkels zijn op zondag ook geopend. Vaak sluiten ze dan wel wat eerder, zo rond een uur of zes, zeven ’s avonds.

Tijdens en rond feestdagen zijn winkels vaak wel gesloten of gelden er aangepaste openingstijden. Dat is bijvoorbeeld zo rond het Chinees Nieuwjaar, dat niet ieder jaar op dezelfde gevierd wordt.

Oppassen

Er zit veel kaf onder het koren wat betreft de winkels. Er zijn genoeg winkels die niet helemaal zo betrouwbaar zijn dan dat je zou hopen. Gedonder met creditcards, het verkopen van tweedehands (refurbished) spullen als nieuw of verouderde modellen verkopen als zijnde nieuwe. Het zijn trucjes die door sluwe handelaren toegepast worden. het Hong Kong Tourism Board heeft een kwaliteitskeurmerk voor winkels ontwikkeld. Deze winkels worden jaarlijks gekeurd op allerlei onderdelen. Indien ze daar de strenge keuring heen komen mogen ze voor een jaar het logo van het Quality Tourism Services Programma op hun gevel tonen. Meer info hierover vind je hier.

winkelen