Winkelen in Hong Kong

Een reis naar Hong Kong stond vroeger gelijk aan de nieuwste elektronica kopen tegen voor Europese begrippen aantrekkelijke prijzen. Deze tijden zijn al lang vervlogen. Vaak zijn populaire artikelen zoals laptops, fotocamera’s, smartphones en andere elektronica niet goedkoper of zelfs duurder dan in Nederland. De globalisering van prijzen wereldwijd heeft ervoor gezorgd dat het aantal winkelparadijzen wereldwijd sterk afgenomen is. Wat nog wel interessant kan zijn in Hong Kong is het aanschaffen van een op maat gemaakt pak of het kopen van typisch Chinese souvenirs. Winkelen in Hong Kong doe je dan ook niet meer voor de goedkope prijzen maar voor de beleving.

Hong Kong bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Hong Kong kom je hoogstwaarschijnlijk tijd tekort om alle interessante wijken en bezienswaardigheden te bezoeken. Het maken van een goede selectie is daarom handig.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Hong Kong op een rijtje gezet:
Hong Kong bezienswaardigheden top 10

 

Winkels

Hong Kong telt een vrij groot aantal markten, waarvan er een paar geschikt zijn voor toeristen. Dé toeristische markt van Hong Kong is wat ons betreft de avondmarkt van Temple Street. Deze markt wordt dagelijks gehouden in het Jordan-deel van Temple Street, in Ya Ma Tei. Op de markt kun je kleding, souvenirs, tassen, sieraden, schilderijen, horloges en speelgoed kopen. Toegevoegde waarde wordt geboden door de vele eettentjes die er verspreid over de markt te vinden zijn. Liefhebbers van ‘streetfood’ moeten ‘s avonds echt een keer gaan eten op de Temple Street Night Market. Ongeveer vijfhonderd meter verderop wordt overdag de Jademarkt gehouden. Naast allerlei producten van jade (kun jij de nep-jade van de echte onderscheiden?) is de jademarkt steeds meer aan het veranderen in een normale markt waar je bijvoorbeeld souvenirs, sieraden en lederwaren koopt. Aan de noordkant van Yau Ma Tei wordt vanaf het middaguur tot tegen middernacht de Ladies Market gehouden. Geen markt waar vrouwen verkocht worden, maar een markt met artikelen vóór de vrouwen. De ‘merkkleding’ die je hier tussen de merkloze producten ziet is vrijwel gegarandeerd nep.

In Stanley, in het zuidoosten van Hong Kong Island, wordt de in Hong Kong beroemde Stanley Market gehouden. Het aanbod is vergelijkbaar aan wat je op de avondmarkt van Temple Street koopt en de prijzen liggen eigenlijk zelden lager. Als je in Stanley bent kun je deze markt zeker meepikken, maar wat ons betreft is het niet de moeite waard om er speciaal voor naar Stanley te reizen.

Markten

Het eerste wat mensen denken als ze aan Hong Kong denken is een drukke stad. Dit is echter slechts een deel van Hong Kong. Dit is wat je in films ziet, wat je in de reisgidsen aantreft en het beeld dat eigenlijk overal in de media verschijnt. Dat Hong Kong ook zo’n 262 eilanden telt waarvan een deel onbewoond, een paar fraaie stranden kent en dat je er door stukjes geweldige natuur kunt wandelen lees je helaas niet zo snel. Hong Kong is een land in mini-formaat, waarbij de drukke stad het centrale hart is. Daar wordt het grote geld verdient, daar wonen de meeste mensen en daar blijft het gros van de toeristen vaak hangen. Wie de moeite neemt om bijvoorbeeld het eiland Lantau of de zuidkant van het eiland Hong Kong (Repulse Bay, Stanley) te ontdekken die zal zien dat Hong Kong meer is dan een verzameling wolkenkrabbers, noodleshops en winkelcentra.

Openingstijden

Winkelen in Hong Kong kun je eigenlijk 24 uur per dag. Dat betekent niet dat alle winkels het hele etmaal gesloten zijn, maar wie bijvoorbeeld iets te eten of drinken wil kopen die vindt met name in Kowloon altijd wel iets wat open is. De meeste winkels en winkelcentra zijn vanaf een uur of tien ‘s morgens tot rond 21 of 22 uur ‘s avonds geopend. Veel winkels zijn op zondag ook geopend. Vaak sluiten ze dan wel wat eerder, zo rond een uur of zes, zeven ‘s avonds.

Oppassen

Er zit veel kaf onder het koren wat betreft de winkels. Er zijn genoeg winkels die niet helemaal zo betrouwbaar zijn dan dat je zou hopen. Gedonder met creditcards, het verkopen van tweedehands (refurbished) spullen als nieuw of verouderde modellen verkopen als zijnde nieuwe. Het zijn trucjes die door sluwe handelaren toegepast worden. het Hong Kong Tourism Board heeft een kwaliteitskeurmerk voor winkels ontwikkeld. Deze winkels worden jaarlijks gekeurd op allerlei onderdelen. Indien ze daar de strenge keuring heen komen mogen ze voor een jaar het logo van het Quality Tourism Services Programma op hun gevel tonen. Meer info hierover vind je hier.

Afdingen

Op markten is afdingen al bijna een must om een fatsoenlijke prijs te krijgen. Veel artikelen zijn niet geprijsd. Als je de verkoper naar de verkoopprijs van een artikel vraagt probeert hij bijna altijd hoog in te zetten. Pingelen is daarom de manier om uiteindelijk een acceptabele prijs te betalen voor het product dat je aan wilt schaffen. Bij kraampjes waar wel prijzen vermeld staan kun je het ook proberen. De kans op succes is dan wel wat kleiner. In de betere winkels is afdingen ‘not done’. Net als dat je in Nederland niet afdingt in een Hema, Bijenkorf of bij Hennis & Mauritz, zo doe je dat in Hong Kong in de reguliere winkels ook niet.

Meer info over Hong Kong

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Hong Kong:
5x zien & doen in Hong Kong
Hong Kong informatie

Hong Kong tips
Hong Kong toerisme
Hong Kong weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy